Welkom op de website van het Koninklijk St. Caeciliakoor Heer
Ons koor Wilt u meer weten over het reilen en zeilen van ons koor? Dan nodigen wij u graag uit om alle informatie daarover op deze website te lezen.
Vrijblijvend meedoen Wilt u met ons kennis maken? Bezoek dan vrijblijvend onze repetitie op donderdagavond van 20.00 u.- 22.00 u. U kunt gewoon binnenlopen. Wij zullen u gastvrij ontvangen. Dan kunt u luisteren naar ons gevarieerde repertoire. Meezingen mag natuurlijk ook. Proef de sfeer van ons koor, ons repertoire en onze koorzang. Laat u vervolgens op de klanken van onze koorzang meevoeren naar een heerlijke ontspannende avond. Nog even ter verduidelijking: u hoeft geen noten te kunnen lezen
Ontdek uw talent zonder drempelvrees Misschien zegt u : "Ik kan niet zingen!” Dat hebben wel meer mensen gezegd, maar die zingen nu toch wel mooi al geruime tijd mee. Zingen in een koor is gewoon anders dan solo zingen. Een verkeerd nootje in een groep wordt door de andere stemmen verdrongen. Via oefening en koorscholing wordt u al snel een volwaardige koorzanger(es). Zo gaat het zingen in een groep op een gegeven moment vanzelf. Drempelvrees is dus niet nodig. Wij vragen enkel een dosis passie en enthousiasme.
En u weet het: “Wie niet waagt, wie niet wint!” U kunt vaak meer dan u denkt. Dus, doe eens mee en ontdek uw talent.
Een optreden aanvragen? Hiervoor kunt u contact opnemen met: Mieps van Hest, secretaris telefoon 043-3540306 of via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Koninklijk Sint Caeciliakoor Heer: al meer dan 167 jaar muzikaal verenigd!
Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.
Uw aanmelding voor onze nieuwsbrief.
Wij hebben uw aanmelding ontvangen.
Hieronder bieden wij de mogelijkheid om de laatste 8 verschenen nieuwsbrieven alsnog in te zien.
Kroniek Koninklijk St. Caeciliakoor Heer 1857-1982
VOORWOORD 1 door Fons Bonten
De kroniek is een verkorte weergave van de zeer rijke koorgeschiedenis van het Koninklijk St. Caeciliakoor van 1876 tot 1981. Deze geschiedenis is in het verleden geschreven door koorlid Fons Bonten op verzoek van het toenmalige bestuur. In 15 opeenvolgende delen is deze indertijd gepubliceerd in het toenmalige verenigingsblad ‘De Koerier’. Vanaf deze plaats wil ik onze vicevoorzitter, de heer Henny Coolen, hartelijk dank zeggen voor zijn onmisbare hulp bij het opnieuw uitgeven van deze kroniek. Henny bedankt hiervoor! Deze nieuwe uitgave is tevens een goede gelegenheid voor de nieuwe leden om kennis te nemen van onze rijke koorgeschiedenis. Ik wens jullie heel veel leesgenot bij het lezen van deze kroniek.
VOORWOORD 2 door Henny Coolen Fons Bonten heeft mij verzocht zijn kroniek opnieuw uit te geven. Om dit te kunnen doen, ben ik bezig met de kroniek opnieuw te typen en te digitaliseren. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Waar nodig zijn taalkundige aanpassingen gedaan. Om de tekst duidelijk en gemakkelijk te kunnen lezen, is deze in kleinere stukjes verdeeld met kopjes en jaartallen. Ter afwisseling zijn er tevens foto’s of illustraties bijgevoegd. De inhoud van het geheel is vrijwel gelijk aan het origineel van de schrijver. Met deze nieuwe uitgave wil ik een hommage brengen aan onze voormalige secretaris, Fons Bonten, voor het schrijven van deze kroniek en wegens zijn vele verdiensten voor ons koor. Door gezondheidsproblemen werd hij helaas gedwongen zijn actieve loopbaan als zanger (bas) bij ons koor voortijdig te beëindigen. Fons is echter, als niet-zingend lid, ons koor nog altijd trouw. Fons, van harte bedankt!!
Noot van de website redactie door Martin Bongers:
Bestuurslid Henny Coolen is op 25 november 2019 overleden. Het Koninklijk Sint Caeciliakoor is dankbaar voor wat Henny voor onze vereniging heeft betekend en met name voor zijn inzet deze kroniek, die door Fons Bonten is geschreven, te publiceren in het verenigingsorgaan De Notendop, zodat alle leden er kennis van konden nemen. Door de kroniek nu te publiceren, op deze website, zal dat voor altijd zo blijven. Kies onderstaand een van de afleveringen door deze als voorbeeld te openen of te downloaden. 05-03-2021
Emmanuël Pleijers, dirigent van het Koninklijk St. Caeciliakoor Heer
Levensloop Emmanuël Pleijers werd in 1964 geboren te Heerlen. Vanaf zijn kinderjaren zat hij naast zijn vader op de orgelbank en de pianokruk. Op zesjarige leeftijd werd hij lid van het kinderkoor te Noorbeek, waarvan zijn vader dirigent was. Van zijn vader kreeg hij de kerkmuziek met de paplepel ingegoten. De voorliefde voor het Gregoriaans, de muziek van Palestrina, Bach en Bruckner heeft hij zo van thuis uit meegekregen.
Op 15-jarige leeftijd maakt Emmanuël zijn debuut als organist tijdens de nachtmis te Broekhem, waar hij een meerstemmige mis van Perosi begeleidde. Nog geen achttien jaar dirigeerde hij -op verzoek van Matheu Alberigs- het kerkkoor van Reijmerstok. Dit was zijn begin als dirigent kerkmusicus. Weldra werd hij dirigent van andere koren zoals het kerkelijk zangkoor St. Gregorius te Valkenburg, het St. Caeciliakoor van de Kluis te Geleen, het Brandkoor te Wijlre en het Runpens Mannenkoor. Daarnaast was hij nog actief als begeleider van diverse (kerk)koren in Gulpen, waaraan hij maar liefst zeventien jaar verbonden is geweest. In 2001 werd hij tot eredirigent benoemd bij dit koor. Emmanuël studeerde met goed gevolg piano en schoolmuziek aan het conservatorium te Maastricht. Vervolgens bezocht hij vijf jaar lang de bekende Kurt Thomas cursussen te 's-Gravenhage. Daar werden zijn basisvaardigheden als koordirigent gevormd. Aan het conservatoriumte Maastricht studeerde hij verder onde ander kerkmuziek bij Anton Kurris, koordirectie bij Jos Besselink en orkestdirectie bij Roger Rossel aan het Koninklijk Conservatorium te Luik
Op 15-jarige leeftijd maakt Emmanuël zijn debuut als organist tijdens de nachtmis te Broekhem, waar hij een meerstemmige mis van Perosi begeleidde. Nog geen achttien jaar dirigeerde hij -op verzoek van Matheu Alberigs- het kerkkoor van Reijmerstok. Dit was zijn begin als dirigent kerkmusicus. Weldra werd hij dirigent van andere koren zoals het kerkelijk zangkoor St. Gregorius te Valkenburg, het St. Caeciliakoor van de Kluis te Geleen, het Brandkoor te Wijlre en het Runpens Mannenkoor. Daarnaast was hij nog actief als begeleider van diverse (kerk)koren in Gulpen, waaraan hij maar liefst zeventien jaar verbonden is geweest. In 2001 werd hij tot eredirigent benoemd bij dit koor. Emmanuël studeerde met goed gevolg piano en schoolmuziek aan het conservatorium te Maastricht. Vervolgens bezocht hij vijf jaar lang de bekende Kurt Thomas cursussen te 's-Gravenhage. Daar werden zijn basisvaardigheden als koordirigent gevormd. Aan het conservatoriumte Maastricht studeerde hij verder onde ander kerkmuziek bij Anton Kurris, koordirectie bij Jos Besselink en orkestdirectie bij Roger Rossel aan het Koninklijk Conservatorium te Luik.
Muzikale duizendpoot Dat deze dirigent een muzikale duizendpoot is, bewijzen zijn verdere activiteiten:
verzorgde diverse koorinstuderingen voor het LSO, het Maastrichts Conservatorium en het Groot Omroep Koor.
verzorgde bij het Groot Omroep Koor onder andere de koorinstudering van Mozarts Requiem voor Jaap van Zweden, Haydns Schöpfung voor Frans Brüggen en het Requiem van Fauré voor Shlomo Mintz.
werkte vijf jaar lang als koordirigent bij Opera Zuid aan grote producties zoals Cavalleria Rusticana & Pagliacci, Madame Butterfly, Die Entführung, Cosi fan Tutti, Carmen en Macbeth. Tevens was hij hier de assistent van Jun'lchi Hirokami.
assisteerde aan de opera Royal de Wallonië Patrik Baton bij La Traviata en Don Pasquale.
assisteerde bij Les timbanques van Louis Ganne en Les Cloches des Corbeville van Robbert Planquette.
was jarenlang docent koordirectie bij de Stichting Nederlandse Korenorganisaties (SNK) te Utrecht en aan de muziekschool te Beek.
dirigeerde bij de Opéra Comique Maastricht Les Saltimbanques van Louis Ganne en Les Cloches des Corneville van Robert Planquette.
behartigde als bestuurslid van de Diocesane Nederlandse St. Gregoriusvereniging jarenlang de belangen van de kerkmuziek.
is behalve dirigent van het Koninklijk Sint Caeciliakoor uit Heer ook dirigent van de Heerlense Oratoriumvereniging, en het Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 uit Vaals.
Repertoire Onze dirigent heeft veel muzikale plannen en wensen ten aanzien van ons koor. Onder zijn leiding is ons repertoire sterk vernieuwd. Ook aan het swingende moderne werk wordt aandacht geschonken. Het repertoire is daarmee veelzijdig en afwisselend van klassiek tot modern. Het is aantrekkelijk en geschikt voor jong en oud. Dus voor elk wat wils.